BREZMLEČNI KROFI

Kdo bi si mislil, da lahko odlične krofe pripravimo tudi brez navadnega mleka? Res jih lahko, in to odlične! Nikoli ne boste ugotovili, da namesto navadnega mleka vsebujejo mandljevo mleko. Vsi, ki so testirali krofe in niso vedeli, da so narejeni iz mandljevega mleka niso nič “pojamrali”, da bi imeli kakšen poseben okus. Vsem so bili odlični in čisto običajnega okusa.

Sestavine za testo:

  • 500 g bele moke, tip 400,
  • 500 g bele ostre moke, tip 400,
  • 1,5 kocke svežega kvasa (cca. 60 g),
  • 0,5 l toplega mandljevega napitka (jaz uporabim DM-ov napitek, ki vsebuje 7% mandljev),
  • 6 rumenjakov,
  • 2 vanilijeva sladkorja (burbon vanilijeva sladkorja Dr. Oetker),
  • aroma limonine lupinice (10 – 12 g : 2 paketka Schwartau ali Dr. Oetker) ali naribana lupinica1 limone
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • pol čajne žličke soli,
  • 6-7 g pecilnega praška (polovica vrečke pecilnega praška)
  • 1 dcl olja za cvrtje,
  • 0,5 dcl ruma.

Ostale sestavine:

  • 1 – 2 l olja za pečenje krofov, odvisno od velikosti posode (v posodi mora biti nekje za 3 cm olja v višino, oz. za tri prste olja v višino),
  • sladkor v prahu za posip,
  • marelična marmelada za nadev,
  • jedilna temna čokolada za preliv (Gorenjka, BAM,…),
  • brezmlečni (veganski) čokoladni namaz za nadev (DM, BAM,…).

Postopek priprave krofov:

Najprej pripravimo kvasec. Od pol litra mandljevega napitka v manjšo posodo odlijemo 1 dcl napitka. Od 100 g sladkorja v prahu vzamemo 2 žlički in ju dodamo napitku. Vse skupaj rahlo segrejemo. Napitek ne sem biti vroč, ampak topel. Dodamo 1,5 kocke svežega kvasa, premešamo, pokrijemo s krpo in pustimo, da se kvasec aktivira, oz. vzhaja (cca. 10 -15 minut).

Med tem časom, ko čakamo, da kvasec vzhaja pripravimo ostale sestavine. V posodo za gnetenje presejemo obe moki, dodamo pecilni prašek vse skupaj premešamo.

Na sredini naredimo malo večjo luknjo in vanjo stresemo preostali sladkor v prahu, vanilijeva sladkorja, aromo limone ali naribano limonino lupinico, olje, rum, preostali mandljev napitek (segret do toplega), rumenjake in na koncu še vzhajan kvas. Sol dodamo na zgornji rob moke, nekje na robu naredimo majhno luknjico in sol stresemo noter, da ne pride v stik s kvasom.

Vse skupaj z mešalnikom zgnetemo v testo. Jaz gnetem z ročnim mešalnikom in traja vsaj 10 minut. Testo mora postati gladko in ravno prav mehko. Nastane lepa kepica.

Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno eno uro. Testo se mora podvojiti.

Sledi oblikovanje kroglic. Vzhajano testo razrežemo na polovico in najprej oblikujemo kroglice iz prve polovice, drugo polovico pa pustimo pokrito v posodi da se testo ne izsuši.

Iz prve polovice testa odrežemo koščke težke 70 g in iz njih oblikujemo kroglice. Le te odlagamo na rahlo pomokan bombažni prt, jih pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 45-60 minut. Ko opazimo, da je zgornja stran lepo vzhajala (po približno 30 minutah), jih nežno obrnem na drugo stran, in počakamo, da vzhajajo tudi na drugi strani (približno 30 minut).

Sedaj pa se začne meni najtežji del – cvrtje 🙂

V širšo in nižjo posodo nalijemo olje (3 cm visoko, oz. za tri prste visoko) in ga segrejemo na 160 stopinj. Jaz merim temperaturo s kuhinjskim termometrom (obstaja tudi metoda s kuhalnico, ki meni nikoli ne uspe :/), zato prisegam samo na termometer 🙂 Olje začnemo segrevati malo prej (že med vzhajanjem kroglic), zato, da se počasi segreva. Če ga segrejemo na hitro, se nam lahko zgodi, da se oje pregreje in potem ga je zelo težko ohlajati.

Preden začnemo s cvrtjem krofov, si izberemo en krof, za katerega menimo, da ni najlepši, ga položimo v olje in s tem testiramo temperaturo olja.

Krofe vedno polagamo v olje tako, da zgornji vzhajani del obrnemo navzdol.