BREZMLEČNI KROFI

Kdo bi si mislil, da lahko odlične krofe pripravimo tudi brez navadnega mleka? Res jih lahko, in to odlične! Nikoli ne boste ugotovili, da namesto navadnega mleka vsebujejo mandljevo mleko. Vsi, ki so testirali krofe in niso vedeli, da so narejeni iz mandljevega mleka niso nič “pojamrali”, da bi imeli kakšen poseben okus. Vsem so bili odlični in čisto običajnega okusa.

Sestavine za testo:

  • 500 g namenske moke za krofe,
  • 1,5 kocke svežega kvasa (cca. 60 g),
  • 0,5 l toplega mandljevega napitka (jaz uporabim DM-ov napitek),
  • 6 rumenjakov,
  • 2 vanilijeva sladkorja (bourbonska vanilija Dr. Oetker),
  • nariban lupinica 1 limone (Dr. Oetker)
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • pol čajne žličke soli,
  • 6-7 g pecilnega praška,
  • 1 dcl olja,
  • 0,5 dcl ruma.

Ostale sestavine:

  • 1 – 2 l olja za pečenje krofov, odvisno od velikosti posode (v posodi mora biti nekje za 3 cm olja v višino, oz. za tri prste olja v višino),
  • sladkor v prahu za posip,
  • marelična marmelada za nadev,
  • jedilna temna čokolada za preliv (Gorenjka, BAM,…).

Sestavine za čokoladno kremo/polnilo:

  • 450 ml mandljevega napitka
  • 1 prašek za pripravo čokoladnega pudinga,
  • ​1 rumenjak,
  • 100 g temne čokolade,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 100 g kokosovega olja ali vegansko maslo.

Postopek priprave krofov:

Najprej pripravimo kvasec. Od pol litra mandljevega napitka v manjšo posodo odlijemo 1 dcl napitka. Od 100 g sladkorja v prahu vzamemo 2 žlički in ju dodamo napitku. Vse skupaj rahlo segrejemo. Napitek ne sem biti vroč, ampak topel. Dodamo 1,5 kocke svežega kvasa, premešamo, pokrijemo s krpo in pustimo, da se kvasec aktivira, oz. vzhaja (cca. 10 -15 minut).

Med tem časom, ko čakamo, da kvasec vzhaja pripravimo ostale sestavine. V posodo za gnetenje presejemo obe moki, dodamo pecilni prašek vse skupaj premešamo.

Na sredini naredimo malo večjo luknjo in vanjo stresemo preostali sladkor v prahu, vanilijeva sladkorja, aromo limone ali naribano limonino lupinico, olje, rum, preostali mandljev napitek (segret do toplega), rumenjake in na koncu še vzhajan kvas. Sol dodamo na zgornji rob moke, nekje na robu naredimo majhno luknjico in sol stresemo noter, da ne pride v stik s kvasom.

Vse skupaj z mešalnikom zgnetemo v testo. Jaz gnetem z ročnim mešalnikom in traja vsaj 10 minut. Testo mora postati gladko in ravno prav mehko. Nastane lepa kepica.

Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno eno uro. Testo se mora podvojiti.

Sledi oblikovanje kroglic. Vzhajano testo razrežemo na polovico in najprej oblikujemo kroglice iz prve polovice, drugo polovico pa pustimo pokrito v posodi da se testo ne izsuši.

Iz prve polovice testa odrežemo koščke težke 70 g in iz njih oblikujemo kroglice. Le te odlagamo na rahlo pomokan bombažni prt, jih pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 45-60 minut. Ko opazimo, da je zgornja stran lepo vzhajala (po približno 30 minutah), jih nežno obrnem na drugo stran, in počakamo, da vzhajajo tudi na drugi strani (približno 30 minut).

Sedaj pa se začne meni najtežji del – cvrtje :).

V širšo in nižjo posodo nalijemo olje (3 cm visoko, oz. za tri prste visoko) in ga segrejemo na 160 stopinj. Jaz merim temperaturo s kuhinjskim termometrom (obstaja tudi metoda s kuhalnico, ki meni nikoli ne uspe :/), zato prisegam samo na termometer :). Olje začnemo segrevati malo prej (že med vzhajanjem kroglic), zato, da se počasi segreva. Če ga segrejemo na hitro, se nam lahko zgodi, da se olje pregreje in potem ga je zelo težko ohlajati.

Preden začnemo s cvrtjem krofov, si izberemo en krof, za katerega menimo, da ni najlepši, ga položimo v olje in s tem testiramo temperaturo olja.

Krofe vedno polagamo v olje tako, da zgornji vzhajani del obrnemo navzdol. Posodo pokrijemo in pustimo, da se cvrejo na spodnji strani nekje 3 minute. V posodo damo le toliko krofov, da prosto plavajo v olju (jaz dam največ 3). Krofe nato hitro obrnemo in jih ocvremo še na drugi strani. Posode več ne pokrivamo.

Ocvrte krofe s penovko poberemo ven in jih damo na rešetko, da se odvečno olje odcedi, nato pa jih prestavimo na krožnik obložen s prtičkom, ki dodatno popivna preostanek olja. 

Še tople krofe nabrizgamo z marmelado ali čokoladnim nadevom.

Krofe posipamo s sladkorjem v prahu ali pa jih namočimo v stopljeno temno čokolado po kateri potresemo kokos.

Postopek priprave čokoladnega polnila:

V pol decilitra mandljevega napitka vmešamo prašek za čokoladni puding in žlico sladkorja. Nato vmešamo še rumenjak. 

Preostalih 400 ml mandljevega napitka počasi segrevamo do vrenja. Ko napitek zavre, vmešamo mešanico z rumenjakom in na nizkem ognju kuhamo približno 2-3 minute. Med kuhanjem ves čas z metlico dobro mešamo, da se puding ne prismodi in med tem vmešamo še kokosovo olje oz. vegansko maslo. 

Ko je puding kuhan ga odstavimo z ognja in z metlico vmešamo še na majhne koščke nalomljeno temno čokolado. Mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi.

Kuhano pudingovo kremo prekrijemo s prozorno folijo za živila, saj s tem preprečimo, da bi se na površini tvorila skorjica. Krema sem mora dobro ohladiti, nato pa jo zmiksamo in nadevamo v brizgalko za krofe.